Moja walka z wiatrakami :)
Moja walka z wiatrakami :)
Od wielu dni próbuję uruchomić kamerę GSM z panelem słonecznym. O ile inne kamery wifi dają sobie jakoś radę i działają prawidłowo przy typowym nasłonecznieniu na małych panelach, tak kamery GSM mają z tym problemy. Prawdopodobnie jest to związane z poborem mocy do pracy GSM a nie tylko samo wifi. Mam zainstalowane kilka kamer wifi i te działają dobrze, tak kamery GSM żrą prąd jak głupie i tu jest problem. Nawet panele 4-krotnie większe, niż te z wifi nie dają rady doładować kamery do prawidłowego działania. Moim celem było uruchomienie takiej kamery bez dodatkowego zasilania z 230V. Niestety wszelkie próby się nie udały. Porobiłem różne zasilania na ogniwach 18650 z bms, z dedykowanymi ładowarkami 4,2V i doopa. Rozładowują się szybciej niż ładowanie z panela słonecznego nadąża z ładowaniem zestawu. Testuję kamerę GSM, która, niby, pobiera kilkanaście mA w trybie czuwania i około 0,5A w czasie podglądu, ale po około 12 godzinach pracy wszystko się wyłącza, Mam tu akumulator 13 Ah i panel 2A, ale wychodzi na to, że to jest za mało. Stosowanie większych gabarytowo paneli mija się z celem, bo takich paneli z wymiarem większym niż 0,5 m2 jest bez sensu, Ktoś to może już rozkminił?