Tanie kino domowe ;)

Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Tanie kino domowe ;)

Post autor: zeeltom »

W zasadzie do przetestowania kupiłem rzutnik Magcubic HY300 Pro 4K. Chyba najtańszy na rynku (niecałe 150 zł z Chin).
Jasność (260 ANSI) pozwala na oglądanie raczej wieczorem i w nocy, albo przy zaciemnionych oknach. ( W kinie też jest ciemno :D )
Dokupiłem zwijany ekran. Jak ktoś ma białą ścianę, to ekran jest zbędny. Ja mam ciemno-szarą i musiałem kupić ekran.
Rzutnik ma wifi, BT.
Dokupiłem dwa głośniczki BT w wersji stereo i podwieszam je do dolnej belki ekranu na uchwytach do rurek 22mm. Łatwo przyczepić i zdjąć z rury.
Zasilanie po USB z ładowarki telefonu 5V po przedłużaczach USB.
Koszt:
rzutnik - 150 zł
ekran - 320 zł
głośniki - 100 zł
Ogólnie mówiąc jestem zadowolony :)
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Re: Tanie kino domowe ;)

Mam okazję porównać dwa podobne rzutniki HY300 i HY320 MINI. Ten drugi ma troszkę większą jasność, niewiele, ale zawsze coś. Oba rzutniki nadają się do oglądania przy zaciemnionym pokoju, lub w nocy. W dzień trzeba raczej zapomnieć. Ludzie narzekali, że głośność wiatraków jest duża. Ja tego nie stwierdziłem. Szum wentylatora jest praktycznie pomijalny. Przynajmniej w moich egzemplarzach rzutników. Kupiłem też mocniejszy LED i wolną chwilą spróbuję zamienić te lampy w rzutniku. Może jasność się zwiększy. Dam znać, jak to przerobię.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Chinole dali ciała. W nowym rzutniku ekran był zabrudzony. Matryca była zakurzona, co było widać na białych obrazach. Rozebrałem rzutnik i wyczyściłem matrycę, ale okazało się, że w siatce wlotowej powietrza nie było żadnego filtra czyszczącego powietrze wlotowe. Może stąd ten kurz na ekranie. Dołożyłem odpowiednie filtry powietrza i nadal to testuję.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Pobór mocy 300 to 38W, 320 to okolice 40W. Różnica niewielka, a piszą, że lampy mają 60W. Jakim cudem? Ta lampa 100W, którą zamówiłem ma większą powierzchnię świecenia i trzeba będzie trochę przerobić odbłyśnik i przyciąć nieco radiator lampy, bo płytka jest nieco większa i nie wejdzie do gniazda rzutnika. Jeszcze nie dostałem odpowiedzi chinola o parametry tej lampy. Chodzi mi o napięcie i prąd. Sami nie widzą, co sprzedają. Mają pytać producenta. Pytałem o parametry, bo nie wiem czy zasilacz rzutnika wytrzyma większą lampę. Tą oryginalną zmierzę, przy następnej okazji.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Stanęło w końcu na zakupie innego, mocniejszego rzutnika. Opis w innym temacie.
ODPOWIEDZ