Akumulator rozruchowy

Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Akumulator rozruchowy

Post autor: zeeltom »

Przyszły mrozy i akumulator w samochodzie, którym ostatnio dość rzadko jeżdżę, zaczął mi odmawiać posługi :) Nieraz trzeba gdzieś pojechać, a tu nie da się odpalić auta i trzeba podłączać ładowarkę. Ale takie ładowanie trwa dość długo a trzeba jechać. Jako, że wpadły mi w łapska darmowe ogniwa od elektronarzędzi postanowiłem zrobić awaryjny akumulator rozruchowy. Wybrałem 81 ogniw i zrobiłem pakiet 3S27P. Dołożyłem BMS z balanserem do ładowania pakietu. Pobór prądu jest bezpośrednio z pakietu z pominięciem BMS. Teoretycznie mogę z niego szarpnąć 270A przez kilkanaście sekund, więc do odpalenia osobówki powinno wystarczyć. Będzie to włożone w plastikowe pudełko elektryczne z woltomierzem, wyprowadzonymi złączami XT150 i gniazdkiem ładowania. Ładowarka 12,6V 4A.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czekam na mocniejsze gniazdko ładowania, bo obecne się grzeje przy 4A.
Pojemność pakietu 59,4 Ah powinna wystarczyć na kilka rozruchów awaryjnych.
Przewody rozruchowe z linki 16 mm2 plus krokodyle na klemy akumulatora w samochodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze bez woltomierza i gniazda ładowania.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Re: Akumulator rozruchowy

Budowa zakończona :)
Ze względu na ułatwienie montażu wszystkie przyciski itp. zastosowałem okrągłe. Łatwiej wywiercić otwór choinką, niż piłować to pilnikiem na prostokąty, czy kwadraty. Całość wygląda dość sympatycznie ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy regulacji wskazań woltomierza niechcący uszkodziłem kropkę na wyświetlaczu. Trudno i tak wiadomo o co chodzi :)
Rączka do przenoszenia kupiona w sklepie drzewniamym jako rączka do szuflady.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Z nudów dołożyłem podwójne gniazdko USB :)

Obrazek
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Po dwóch latach kilka ogniw wylało, nie mam pojęcia dlaczego. Zamiast to naprawiać, to zbudowałem to od nowa. Może teraz wytrzyma to dłużej. Dołożyłem też gniazdo serwisowe SCART.
ODPOWIEDZ