Prosty automatyczny ogranicznik prędkości.

Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Prosty automatyczny ogranicznik prędkości.

Post autor: zeeltom »

Ostatnio, w związku z kontrolami rowerów, padają często pytania, jak to ominąć.
Stworzyłem prosty układ, który działa następująco: po włączeniu stacyjki rower jedzie z maksymalną szybkością ustawioną potencjometrem montażowym włączonym miedzy wejściem manetki kontrolera a przewodem sygnałowym z manetki. Po wciśnięciu ukrytego przycisku przycisku (dowolny przycisk chwilowy, może być nawet radiowy, lub kontaktron i magnes na ręku itp.) rower jest rozblokowany i jedzie z maksymalną szybkością. Utrzymuje ten stan do momentu wyłączenia stacyjki w rowerze, lub odpięcia baterii. Po ponownym włączeniu rower znowu ma zablokowaną szybkość do wymaganej. Koszt elementów to niecałe 20 zł. Zastosowany przekaźnik musi mieć dwie pary styków NO.
Można stosować dowolny przekaźnik tego typu, ja znalazłem przekaźnik 5V który można zasilać ze 5V kontrolera. Ma oznaczenie RM84-2012-35-1005.
Potencjometr dowolny o wartości około 10 kiloomów.
Poniżej schemat układu:

Obrazek

Zamiana zasilania przekaźnika (w nawiasach) pozwoli na sterowanie przez zwarcie do masy (np. wykorzystując klamkę hamulca).
ODPOWIEDZ