Ładowarka uniwersalna.

Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Ładowarka uniwersalna.

Post autor: zeeltom »

Trafiają do mnie różne akumulatory i pojazdy z różnymi napięciami i wtyczkami. Postanowiłem zbudować jedną ładowarkę do wszystkiego :)
Kupiłem przetwornicę 12/80V 20A (1600W), zasilacz 12V 20A, przełącznik 5 pozycyjny i komplet różnych wtyczek do akumulatorów. Będzie możliwość płynnej regulacji napięcia i prądu ładowania, oraz 5 zadeklarowanych napięć: 60V, 48V, 36V, 24V, 12V dla pakietów li-ion. Teraz wala mi się w garażu spora ilość różnych ładowarek, zastąpię je tą jedną :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Re: Ładowarka uniwersalna.

Zasilacz z zamontowanym wiatraczkiem na łożyskach magnetycznych. Bardzo cichy. Ten zasilacz według sprzedającego miał mieć chłodzenie wymuszone, a nie miał. Na wszelki wypadek dołożyłem wiatraczek dla wydajniejszego chłodzenia.

Obrazek
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Dojechała w końcu przetwornica, ale chyba jest uszkodzona, bo nie działa potencjometr od regulacji prądu. Jak bym nim nie kręcił, to leci maksymalny prąd generowany przez obciążenie. Na razie zareklamowałem towar.
Poza tym napięcia działają prawidłowo. Z 12V mogę uzyskać 67,2V ale przy prądzie 2A. To samo 54,6V. 3A mogę pociągnąć dopiero od 42V.
Przy tych 67,2V i 2A z zasilacza 12V leci około 14A poboru.
Sama przetwornica przy tych parametrach wymaga jednak dodatkowego wiatraka do chłodzenia.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Tamtą zwróciłem, kupiłem w innym sklepie i to samo. Nie działa ograniczenie prądu. Też do zwrotu.
Muszę to rozwiązać w inny sposób.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Trafiłem na odpowiadającą mi przetwornicę, mam nadzieję, że ta będzie sprawna. Inna niż tamte dwie. Pracuje na wejściu od 9V (po zwarciu zworki) i daje prąd 10A przy 60V. Napięcie wyjściowe można ustawić do 80V. Moc przetwornicy 600W. Mnie interesuje 5A i mniej, więc powinno wszystko pasować.
Dojdą: przełącznik prądu 1-2-3-5A i przełącznik napięć 12,6 - 29,4 - 42,0 - 54,6 - 67,2V, czyli 3,7,10,13 i 16S, cyfrowy woltomierz z amperomierzem, 2 termiki 40 stopni do załączania wymuszonego chłodzenia przez dwa wiatraki. Jeden do zasilacza, drugi do przetwornicy.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Zmieniła mi się koncepcja takiej ładowarki. Rezygnuję z przełączników na rzecz dwóch potencjometrów. Wyjdzie z tego zasilacz regulowany, ale obawiam się działanie przetwornicy przy przełączaniu tych prądów i napięć. Dlatego zastosuję potencjometry.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

I to jest następna przetwornica z brakiem regulacji prądu. Ręce opadają. Nie porzucam pomysłu. Kupiłem zasilacz regulowany 0-72V z regulacją prądu do 7A.
Coś w tym stylu:

Obrazek

Jak i to nie zadziała, to daruję sobie ten pomysł.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

W końcu dojechał zasilacz i ten w końcu działa prawidłowo.
Prace idą dalej.

W obudowie, czekam na potencjometry. Widoczne siatki wentylacji.
Montaż elementów w obudowie.
Obudowa do zasilacza. Przycięta po obwodzie celem zmniejszenia wysokości pudełka.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Już praktycznie gotowe. Dorobione nóżki i rączka do przenoszenia. Założone potencjometry. Jeszcze opisy przy gałkach i dorobienie kabelka wyjściowego.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Prawie cały zestaw końcówek do ładowarki przygotowany, jeszcze parę dojdzie :)
ODPOWIEDZ