Budowa pojazdu MALUCH

Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Budowa pojazdu MALUCH

Post autor: zeeltom »

Wpadło mi w łapy kilkaset ogniw w rozsądnej cenie. Planuję zbudowanie małego pojazdu o jak największym zasięgu. Planowana szybkość około 30 km/h zasięg około 250 km na jednym ładowaniu. Pojazd ma być napędzany tylko dwoma silnikami 6 cali z oponami od wózków inwalidzkich, czyli średnica około 30 cm. Tylko dwa silniki ze względu na pobierany prąd, który ma być jak najmniejszy, co zapewni większy zasięg. Planowana bateria, to 10S40P na ogniwach SONY VC7, co da pojemność 140Ah. Nie będzie też fotela samochodowego a siedzisko, coś w rodzaju leżaka, ze względu na planowaną jak najmniejszą wagę pojazdu. Hamulec elektryczny na dwa tylne koła plus mechaniczny na przednie koło. Tempomat, wsteczny, kierunkowskazy, światło stopu, oświetlenie LED i klakson. Powoli kompletuję części.

Przygotowałem już 400 ogniw. Są posegregowane, wyrównane i leżakowały celem sprawdzenia upływności. Udało mi się je wszystkie wyrównać z dokładnością do 0,07V. Teraz mają od 3,77 do 3,84V. W pakiecie BMS powinien sobie z tym poradzić. Będę robił 4 sekcje po 100 sztuk ogniw w konfiguracji 5P20S. Później połączę je w jeden pakiet 10S40P. Same ogniwa ważą 19 kg :) Oczywiście dołożę złącze serwisowe na gniazdku SCART, jak w ostatnich moich konstrukcjach pakietów.

[after=82851]
Bateria sklejona. Trzeba przeszlifować elektrody i polutować wszystko w cały pakiet :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I już na gotowo z BMS i gniazdem serwisowym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rama prawie gotowa.

Rama podwozia gotowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Puszka na kierownicę powoli się robi.

Obrazek

Przedni widelec z kołem prawie gotowy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te kabelki trzeba ze sobą połączyć ;)

Obrazek

Obrazek

https://youtu.be/_SG8wrfEryw?si=tUsdMXCiZba3m2Ea

Obrazek

Okazało się, że do wymiany jest przednie koło, coś stuka w łożyskach i trzeba nieco podrasować fotel, bo są problemy z ustawieniem.
Przy ruszaniu pobiera 20A na silnik przy starcie. Prędkość na 1 biegu 22 km/h na 2 biegu 30 km/h. Reszta informacji po poprawkach i testach.

[after=69182]
https://youtu.be/NU-nBHUGnO0?si=C4XJyHXJN7e86L5R

Pobór prąd przy 20 km/h rzędu 8A, przy 30 km/h około 15A.

Zasięg obliczeniowy ponad 250 km. Wyjdzie w praniu :)

Założone dłuższe klocki i hamowanie się poprawiło.
Niestety, znowu spaliłem, tym razem oba silniki. Po jeździe w lesie po zabłoconych drogach po deszczu. Przygotowałem nowe, zmieniłem opony na grubsze, może nie będzie się tak zakopywał w grząskim gruncie.

Obrazek

I dołożyłem dwa czujniki ciśnienia i temperatury kół. Będzie jakiś wgląd w stan siników i opon.

Silniki wymieniłem. Okazało się, że padł tylko jeden, drugi jest sprawny. Sterownik chyba zgłupiał, ale na nowych silnikach wszystko działa poprawnie. Dołożyłem czujnik ciśnienia i temperatury w kołach z silnikami.

Obrazek

Obrazek

Maluch dostał światełka do jazdy dziennej. Świecą się na stałe po włączeniu stacyjki.

Obrazek

Obrazek

A tak wygląda całe oświetlenie. Przedni reflektor ma jakieś dziwne soczewki, ale tak jest zrobiona wiązka światła, że nie oślepia nadjeżdżających z przeciwka.

Obrazek

Obrazek

Wreszcie dołożyłem gumowy dywanik zasłaniający elektronikę przed opadami.

Obrazek

Obrazek

Pozostało jedynie dorobienie boczków ze sklejki zasłaniających elektronikę z boku.
I to będzie koniec budowy :)

https://youtu.be/1bx7BddiW4o?si=wVyhkIYd542gGuQD

https://youtu.be/2gzaBO56nJo

https://youtu.be/Rm2J4ujO1qQ

Po tych kilkuset kilometrach coś mi zaczęło stukać z lewej strony przy hamowaniu. Okazało się, że lewa oś nie była dokręcona z maksymalną siłą i zrobiły się minimalne luzu na osi. Dokręciłem i się uspokoiło. Poza tym coś mi zaczęło trzeszczeć na dołkach z przodu i dobrze, że się dokładnie temu przyjrzałem. Puścił spaw z jednej strony mocujący rurę sterową do ramy. Wychodzi na to, że migomat nie bardzo nadaje się do spawania rur grubościennych. Zespawałem to ponownie, ale elektrodą 3 mm i teraz jest OK. Dobrze, że się to nie oderwało w czasie jazdy gdzieś w lesie ;)

https://www.youtube.com/watch?v=pWytBu2MMe0

Było drugie pęknięcie poprzeczne z drugiej strony, którego nie zauważyłem. Czeka mnie znowu spawanie. Tym razem wzmocnię to miejsce dodatkowym płaskownikiem.

Rozpocząłem testy zasięgu po asfalcie. Polega to na jechaniu z maksymalną szybkością (30 km/h) w miarę non stop. Wczoraj zrobiłem 100 km po 3,5 godzinie jazdy. Napięcie baterii pod obciążeniem spadło do 38,3V, czyli zżarło mi 3V napięcia. Zostało mi jakieś 7,5V napięcia do końca. Teoretycznie powinienem jeszcze zrobić jakieś 250 km, co razem by dało 350 km. Ale aż takim optymistą nie jestem ;) Przyznam się, że taki test jest dość nudny. Jeżdżę w takiej pętli około 50 km po okolicy. Nie chcę pchać się na drogi o dużym natężeniu ruchu, a te boczne nie są specjalnie równe. Trochę trzęsie miejscami i trzeba omijać różne dziury w jezdni. Nie zawsze jest to bezpieczne. Średni pobór prądu przy jeździe po płaskim asfalcie, to około 10A. Po 5A na silnik, czyli jakieś 200W na silnik. Silniki, pomimo temperatury zewnętrznej około 30 stopni, nagrzewają się na tyle, że są ciepłe, ale nie parzą. Przy podjazdach nad autostradą szybkość spadała do 27 km/h pod górę, a przy zjeżdżaniu do 35 km/h. Zauważyłem, że amperomierze przy zjeżdżaniu pokazywały ujemny prąd, czyli zachodziło jakieś wsteczne ładowanie baterii. Ciąg dalszy nastąpi :)

Nie udało mi się zrobić do końca testu na asfalcie. Resztę przejeździłem znowu po lesie. Wyszło 230 km. Gdybym jeździł nadal po asfalcie 250 km lub nawet więcej było by do osiągnięcia.

I koniec testów. Więcej mi się już nie chce. 270 km wystarczy :)

https://youtu.be/PaAwSFylIGo

Wyrwało mi wentyl w przednim kole. Był problem, bo byłem daleko od domu i żona musiała mi dowieźć dętkę i pompkę. Wymieniłem na drodze, ale opona jest popękana i też jest do wymiany.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Re: Budowa pojazdu MALUCH

Mój błąd. Próbowałem wjechać na dość wysoki krawężnik pod ostrym kątem i przednie koło dostało takiego bocznego kopniaka, że się całkowicie oderwało od osi.

Obrazek

Już wymieniłem, zostało mi ostatnie takie koło w zapasie ;)
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Tym razem odmówił posługi potencjometr do wolnej jazdy. Zaczął przerywać, aż w końcu przestał działać. Miałem wymienić, ale psiknąłem preparat KONTAKT do potencjometrów i jakoś to ruszyło. Jak padnie, to jednak wymienię ten potencjometr na nowy,
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Przejechane ponad 3000 km. Głównie po lesie. Po kamieniach, korzeniach, piachu. Coś ostatnio zaczęło mi trzeszczeć i okazało się, że puścił spaw ramy kierownicy. Na szczęście tylko z jednej strony, a samą ramę podtrzymywał trójkąt wzmacniający ramę. Jazda po lesie jest dobrym sposobem sprawdzenia wytrzymałości konstrukcji. Gdybym jeździł tylko po asfalcie, pewnie bym jeździł i jeździł. Pospawane i można jeździć dalej :)

Obrazek
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Zamontowałem na kierownicy kamerkę wifi z routerem GSM. Można teraz podglądać w internecie moje wojaże po lesie i innych drogach :)

Obrazek
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

W końcu ten potencjometr do wolnej jazdy posypał się całkiem. Na próbę wymieniłem go na potencjometr 50k, ale zaczynał działać od połowy obrotu i malutkie ruchy potencjometrem powodowały duże zmiany szybkości. Wymieniłem na 20k i było podobnie, choć już nie tak drastycznie. Zamówiłem 10k i czekam na dostawę, może to coś poprawi. Tym razem podłączam bez dodatkowego PR-ka do ograniczanie prędkości.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Przyjechał 10k i teraz jest prawidłowo. Prędkość reguluje od 1-2 km/h do max.
Sprawdziłem też te emisje GSM z kamery. Po mieście jest OK, w lesie już doopa. Sygnał się rwie co chwila. Las mocno tłumi fale radiowe o tych częstotliwościach. Zamówiłem router z antenkami zewnętrznymi. Może to wzmocni sygnał. Nic lepszego już nie wymyślę.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Nie bardzo byłem zadowolony z zasięgu GSM w lesie i dokupiłem modem GSM z antenkami zewnętrznymi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przyspawałem kawałek profila 20x20 mm z poprzeczką i tam zamocowałem antenki, a modem niżej na profilu, bo kabelki do anten są dość krótkie i nie dało się tego zamocować w podłodze. Teraz jest dużo lepiej. Na próbę dokupiłem kamerkę samochodową GSM. Taką samą założyłem już w samochodzie i sprawuje się rewelacyjnie. Obraz bardzo dobrej jakości, płynny i kamerka ma rewelacyjną czułość, bo w nocy obraz jest kolorowy i bardzo jasny. Dodatkowo ma GPS z podglądem położenia i trasy, Na próbę zamontuję ją na tym poziomym kątowniku.
spairo
Kontakt:

Post autor: spairo »

- a ten słupek budowlany na zdjęciu wyżej to słupek ładowania pojazdu elektrycznego ?
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

To skrzynka światłowodów podziemnych biegnących pod ziemią wzdłuż ulicy.
Trochę kombinowałem z kamerami na tym pojeździe i w końcu inna kamera wylądowała na kierownicy. Teraz ten pręt z tyłu ma żółtą chorągiewkę, bo nie ma tam już kamer, a słupek pozostał, to go wykorzystałem :) Teraz jest kamera z GPS i z kartą SIM. Można podglądać jazdę, jak również sprawdzić lokalizację kamery i podsłuchiwać okolicę. Poza tym jest rejestrator jazdy. Była na tym słupku, ale że ma czujnik wstrząsu, to co chwila wysyłała komunikat o kolizji przy jeździe po kamieniach i korzeniach po lesie. Zasięg jest przyzwoity. Jakieś 95% jazdy po lesie kamerka przesyła obraz. W kilku miejscach zasięg ginął. Ogólnie jest bardzo dobrze.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ