Latarka led 100W

Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Latarka led 100W

Post autor: zeeltom »

Z przeróbki projektora została mi się lampa led 100W. 30V 3,2A. Postanowiłem zrobić solidną latarkę. Wykorzystałem rurę aluminiową 50 mm z masztu flagowego, kawałek rury PCV 60 mm, lupa, pręt miedziany (na chłodzenie) 50 mm x 20 mm, termik 50 stopni NC, pakiet 7S1P z BMS na ogniwach 3500 mAh. Musiałem przyciąć i przeszlifować to i owo, ale jakoś to spasowałem. Termik daję, bo lampa bardzo mocno się grzeje. Ten klocek miedziany po minucie już jest mocno gorący. Jak go wcisnę w rurę, to może będzie trochę lepsze chłodzenie, ale wolę się zabezpieczyć termikiem, by nie spalić lampy. Lampa jest przyklejona klejem termo i przykręcona wkrętami do miedzi. Soczewka szklana z lupy 50 mm i idealnie pasuje po obcięciu rączki w otwór rury PCV. Wkleiłem ją na kropelkę.
Tu kilka zdjęć z budowy latarki. CDN.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Re: Latarka led 100W

Obrazek

Obrazek

Pierwsze próby przeszły wszelkie oczekiwania :) Zdjęcia z działania później, bo muszę dokupić włącznik i dopiero będzie na gotowo.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W sumie gotowe. Później wrzucę zdjęcia lasu, jak się dobrze ściemni.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Trochę za mocno wyskrobałem lampę z takiej żółtej masy na ledach, która zaczerniła mi się po próbach świecenia bez radiatora i nie podoba mi się ten kształt lampy 16:9. Zamówiłem kwadratową na Ali za 26 zł. Jak dojedzie, to wymienię na nową.

Obrazek

Wczoraj, przy próbach w nocy, po kilkunastu minutach świecenia, radiator lampy był ciepły, ale jeszcze nie parzył. Sam radiator oddaje teraz ciepło na tą rurę aluminiową 50 mm, która daje dodatkowe chłodzenie. Więc pierwotny pomysł z włożeniem do środka wiatraczka okazał się zbędny.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Przyjechało i wymieniłem, ale okazało się, że przez pomyłkę kupiłem barwę żółtą, a nie białą. Ten kolor mi nie pasuje. Zamówiłem biały z allegro. Droższy kilka złotych więcej, ale będzie za kilka dni (bo koniec tygodnia). Sam led jest dużo większy, niż ten mój stary, na skupieniu daje dużo szerszą wiązkę.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Led wymieniony na biały, teraz jest OK i świeci jak trzeba ;)
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Powoli buduję drugą latarkę, tym razem bez soczewki. Siła światła jest na tyle wystarczająca, że soczewka nie będzie mi potrzebna. Skleiłem pakiet ogniw w kwiatek. Jedno ogniwo w środku i 6 dookoła.

Obrazek

Teraz, aby wsadzić to w rurę musiałem poszukać rury o wymiarach 60x1 mm. Większość rur na 2 mm ściankę, ale udało mi się znaleźć taką ze ścianką 1 mm. W ściankę 2 mm pakiet akumulatorów już się nie mieści. W ściankę 1 mm wchodzi z lekkim oporem. Do tego do chłodzenia kupiłem tym razem pręt aluminiowy 60x50 mm, który muszę stoczyć do połowy na średnicę 58 mm, tak by wlazło to w rurę 60 mm. CDN.
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Klocek stoczony. Wywiercone otwory na przewody i klejenie lampy klejem termo do klocka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

I już gotowa :)

Obrazek

Obrazek