Budowa skuterka MINI

Awatar użytkownika
zeeltom
Site Admin
Kontakt:

Budowa skuterka MINI

Post autor: zeeltom »

Został mi się jakiś silnik od hulajnogi na 48V. A że wczoraj znalazłem w rowie przy drodze jakiś porzucony rowerek dla dzieci wykorzystam z niego jego aluminiową ramę. Z budowy poprzedniej hulajnogi zostało mi siodełko od rometa, to je wykorzystam. Wstępne przymiarki porobione. Kierownica nie miała normalnych łożysk, tylko jakieś plastikowe tuleje, więc musiałem to przerobić na normalne łożyska i dorobić kolumnę z innego widelca, bo oryginalny był na jakiejś cienkiej rurce. Dołożyłem tulejkę i teraz muszę zespawać to na gotowo. Podnóżki na nogi, ze względu na wielkość pojazdu, będą na osi przedniego koła. Trzeba będzie dorobić jakiś hamulec mechaniczny na przednie koło, tył będzie hamowany elektrycznie hamulcem z regenu sterownika. Muszę poszukać długiej sztycy do kierownicy, bo teraz kierownica wychodzi między kolanami :) No i trzeba zmajstrować jakiś nieduży akumulator 13S 3 lub 4P. Szału z zasięgiem pewnie nie będzie, ale to zawsze coś, niech przejedzie te 20-30 km, to wystarczy.

Obrazek

Prac ciąg dalszy ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W górnej puszce bateria, w dolnej kontroler.

Obrazek

Obrazek

Udało się upchać pakiet 13S3P na ogniwach VC7.

Obrazek

Koło z bębnem przyjechało, ale bez osi, a to oś dość nietypowa i trzeba będzie zamówić taką odpowiednią u tokarza. Na razie z przodu będzie inne koło.
Będzie pasował podnóżek od Xiaomi.

Obrazek

Mocowanie kanapy wstępnie przygotowane.

Obrazek

Obrazek

Po wymianie kierownicy widok ogólny.

Obrazek

Dołożone lusterko, licznik i koszyk :)

Obrazek

Wychodzi na to, że koszyk jest wielkości całego pojazdu :D

Obrazek

Obrazek

Kontroler podłączony. Nie wiem co to za silnik, ale sprawdzony obrotomierzem osiąga w powietrzu 83 km/h. Strach będzie to testować ;)

https://www.youtube.com/watch?v=FfJ3bDvH5FY

Blacha dojechała, błotniki zamontowane :)

Obrazek

Pilot kamikaze testował sprzęt i rozpędził sie do 38 km/h. Szybciej się bał. Muszę zmienić mocowanie podnóżek na sztywne mocowane do ramy. Z tymi podnóżkami na kołach, to był zły pomysł.

Obrazek

Obrazek

Tak krótki rozstaw osi powoduje bardzo nerwowe reagowanie pojazdu na minimalne ruchy kierownicą. A nogi na osi koła jeszcze bardziej utrudniają prowadzenie pojazdu.

Zmieniłem sposób mocowania podnóżków. Teraz jedzie się zupełnie inaczej. Pojazd jest bardziej stabilny w prowadzeniu.

Obrazek

Rozpędziłem się dziś do 42 km/h, szybciej nadal się boję ;) Trzeba poćwiczyć jazdę tym bolidem ;)

Obrazek

Założyłem też mniejszy koszyczek, kolana teraz nie przeszkadzają. Mały koszyczek, ale czteropak tam spokojnie się mieści ;)
ODPOWIEDZ